ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 - ΕΥΗ ΠΡΟΥΣΑΛΗ
(2017-10-01)

«Θεωρία Θεάτρου και Σκηνική Πράξη: Αισθητικές Θεωρίες, Performance, Σύγχρονες Σκηνοθετικές Προσεγγίσεις»

3μηνο σεμινάριο με τη Δρ. Θεατρολογίας Εύη Προύσαλη

Έναρξη: Πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου 2017

 
Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, σε συνεργασία με τη Δρ. Θεατρολογίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Κριτικό Θεάτρου Εύη Προύσαλη, διενεργεί επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα τη Θεωρία και τη Σκηνική Πράξη του τέλους του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα.
Αποτελείται από τρεις ενότητες οι οποίες ολοκληρώνονται σε διάστημα ενός μηνός έκαστη. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει Θεωρία Θεάτρου και ανάλυση της Σκηνικής Πράξης συγκεκριμένων θεατρικών παραστάσεων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών και θεατρικών ομάδων. Τα μαθήματα γίνονται με προβολές βίντεο παραστάσεων, φωτογραφικού υλικού, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και συζητήσεις με καλλιτέχνες/σκηνοθέτες. Με το πέρας του σεμιναρίου ο συμμετέχων/ουσα εφοδιάζεται με τα εργαλεία της θεωρίας του θεάτρου και της αισθητικής, αφομοιώνει τις θεωρίες της πρόσληψης αναφορικά με το θέατρο, αξιοποιεί τη σημειολογία ως μέσο αποκωδικοποίησης των παραστάσεων και οξύνει την κριτική του σκέψη, ώστε η αισθητική και ειδικότερα το θεατρικό φαινόμενο να αποβούν αφενός μοχλός γνώσης και αυτογνωσίας κι αφετέρου δυνατότητα κοινωνικής παρέμβασης και ενεργοποίησης.

Το πλάνο των ενοτήτων είναι το ακόλουθο:

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η / ΘΕΩΡΙΑ I

1. Θεωρητική προσέγγιση των εννοιών της Αισθητικής και του θεατρικού φαινομένου
2. Βασικές αρχές της Σημειωτικής κι εφαρμογή της στη θεατρική παράσταση: πομπός/καλλιτέχνης, κώδικας: δραματικό κείμενο/παράσταση, δέκτης/θεατής
3. Κριτική προσέγγιση των κοινωνικο-πολιτικών παραμέτρων και ιδεολογικών οριζουσών που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την παράσταση, τόσο στο επίπεδο της παραγωγής όσο και στο επίπεδο της πρόσληψης.
4. Σύγχρονες αισθητικές θεωρίες και αντιλήψεις περί της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας του θεατρικού φαινομένου
Σκηνική Πράξη / Παραστάσεις Ι
Ερμηνευτική προσέγγιση θεατρικών παραστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι συγγραφείς των οποίων τα θεατρικά έργα θα αναλυθούν μέσα από σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις: Τσέχωφ, Πιραντέλλο, Μπρεχτ, Μπέκετ, Χάινερ Μύλλερ κ.ά.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η / ΘΕΩΡΙΑ II

1. Θεωρίες και μορφές πρόσληψης της θεατρικής ανα-παράστασης
2. Νεωτερικότητα / Μοντέρνο
3. Performance / PerformanceStudies / Επιτέλεση / Επιτελεστικότητα
4. Μεταδραματικό θέατρο
Σκηνική Πράξη / Παραστάσεις II
Ερμηνευτική προσέγγιση θεατρικών παραστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι σκηνοθέτες ή οι θεατρικές ομάδες οι παραστάσεις των οποίων θα αναλυθούν: Jina Pane, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Schechner, Bob Wilson, Θ. Τερζόπουλος, κ.ά.

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η / ΘΕΩΡΙΑ III

1. Μετανεωτερικότητα / Μεταμοντέρνο
2. Φαινομενολογία του Θεάτρου και Αποδόμηση
3. Σύγχρονες θεατρικές φόρμες: devisedtheatre, διαδραστικό θέατρο, θέατρο των multimedia, θέατρο Ντοκουμέντο, Σωματικό θέατρο, intimatetheatre, Χοροθέατρο, κ.ά.
4. Λειτουργία του θεάτρου στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία
Σκηνική Πράξη / Παραστάσεις III
Ερμηνευτική προσέγγιση θεατρικών παραστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι σκηνοθέτες ή οι θεατρικές ομάδες οι παραστάσεις των οποίων θα αναλυθούν: Rimini Protokoll, R. Castellucci, Jan Fabre, R. Lepage, A. Liddell, Guy Cassiers, Hermanis, Μ. Μαρμαρινός, Σίμος Κακκάλας, Σ. Μαραθάκη, Rootlessroot, κ.ά.
 

Διάρκεια σεμιναρίου: 36 ώρες

Έναρξη: πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου, σε μέρα καθημερινή και ώρα απογευματινή που θα συναποφασιστεί με τους συμμετέχοντες/ουσες
Λήξη: τέλη Ιανουαρίου
Xώρος: Αίθουσα στην πλατεία Κάνιγγος
Κόστος: 135 (Ενεργά μέλη Π.Ε.ΣΥ.Θ. άνεργοι: 105 €)
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης
Δηλώσεις συμμετοχής – πληροφορίες: 6977 722809, e.prousali@gmail.com
 
 

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα Εύης Προύσαλη

Δρ. Θεατρολογίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ (2017-18), Διπλωματούχος Ιστορίας της Τέχνης (Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία, 1995-1997).
Υποψήφια Post  Doc στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, στη μεταδιδακτορική έρευνα με τίτλο: «Προς μία νευροβιολογική θεώρηση του θεατρικού φαινομένου. Ο νευροφυσιολογικός μηχανισμός της μίμησης και της πρόσληψης της θεατρικής επιτέλεσης/performance από τον θεατή».
Κριτικός θεάτρου Οδός Πανός (2000-σήμερα), Real News (2008-2010), Το ποντίκι (2011), Athens Voice (2014-15), Κυριακάτικη ΑΥΓΗ, Αναγνώσεις και The Press Project.
Καθηγήτρια Θεωρίας Θεάτρου, Σημειωτικής του Θεάτρου, Σύγχρονης Σκηνοθετικής Πράξης και Δραματολογίας σε Δραματικές Σχολές και πολιτιστικούς οργανισμούς Δήμων, στο ΕΚΠΑ πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος» επιμόρφωση ενηλίκων (2014-15) και σε Δημόσια ΙΕΚ.
Συμμετοχή σε συνέδρια:23o Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, στο Γ΄, Ε΄, ΣΤ΄, Πανελλήνια Θεατρολογικά Συνέδρια, Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, κ.ά. Άρθρα σε Επιστημονικά περιοδικά: Παράβασις, Θεατρογραφίες κ.ά. Βιβλία: συγγραφή της «Παγκόσμιας Ιστορίας Θεάτρου 19ου - 20ού αιώνα» στο «Ιστορία Νεότερη και Σύγχρονη Γ΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου Γενικής Παιδείας», ΟΕΔΒ, Αθήνα, 2001, κ.ά.
Συγγραφή του Οδηγού Σπουδών για τον καθηγητή «Ιστορίας Θεάτρου» για το νέο βιβλίο του 21ου αιώνα (2015), Επιμέλεια του βιβλίου: «Τα προσφυγικά σπίτια της Νίκαιας: Πολιτισμική διαδρομή Σμύρνη-Κοκκινιά» Λεύκωμα Μνήμης 1922-2002 (συλλογικό), Λιβάνης, 2002, και του βιβλίου «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006» (Συλλογικό), Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2006.
Επιφυλλίδες Θεατρολογικού περιεχομένου σε εφημερίδες: Καθημερινή (Επτά Ημέρες), Ελευθεροτυπία, ΑΥΓΗ της Κυριακής.
Επιστημονικός υπεύθυνος επταμελούς ομάδας θεατρολόγων για την ψηφιοποίηση 80.000 κριτικών θεάτρου, σε πρόγραμμα της ΚτΠ και του ΥΠΠΟ. Επιφυλλίδες σε εφημερίδες Καθημερινή, Αυγή και Ελευθεροτυπία.
Μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2011) και της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών (2003).
 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΛΙΑΝΑ ΤΑΟΥΣΙΑΝΗ
 
 
 

 
 
 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ-ΖΩΗ ΓΥΦΤΑΚΗ
 
 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ 
 Επιστροφή
 
                                                                                               
   

   
      © Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων | Όροι Χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων